В понеделник американското финансово министерство представи подробен доклад за руските

...
 В понеделник американското финансово министерство представи подробен доклад за руските
Коментари Харесай

Русия: докладът на САЩ е смехотворен

 В понеделник американското финансово министерство показа обстоен отчет за съветските олигарси и висши държавни чиновници, класирани съгласно положението и близостта им до Кремъл. Докладът беше очакван в закон, признат от Конгреса през лятото на 2017  - като отговор на съветските дейности в Украйна и като реакция на съветската интервенция в американските президентски избори през 2016. Очакваше се, че в така наречен " Доклад Кремъл "  ще бъдат разкрити и връзките на въпросните руснаци с някои основни сектори на американската стопанска система и възможни случаи на корупция.
Правозащитници и олигарси

Публикуваният от Вашингтон лист съдържа общо 210 имена. Сред тях са всички членове на държавното управление, отпред с премиера Дмитрий Медведев, сътрудници на президентската институция, както и близо 100 олигарси, чието положение, по преценки на Вашингтон, надвишава 1 милиард $. Част от въпросните лица към този момент са наранени от предходни американски наказания.

Изненадващо е, че в листата попадат и ръководителят на президентския Съвет по човешките права Михаил Федотов, както и пълномощничката на президента по въпросите на правата на децата Анна Кузнецова. " Списъкът очевидно е бил формиран въз основа на телефонния справочник на президентската администрация ", съобщи саркастично Федотов. " Никога не съм предполагал, че сходни описи биха могли да се изготвят по сходен фиктивен и неправилен метод ", сподели той пред Дойче Веле. " Пълномощничката по човешките права Татяна Москалкова не е включена в листата на американците, евентуално тъй като се намира в различен телефонен указател ", иронично означи Федотов. Той споделя, че няма от какво да се тормози, защото не разполага с активи или парцели в Съединени американски щати.

Нов в листата е и Евгений Касперски - създателят на съветската компания, която предлага антивирусни софтуери. В последно време на държавните институции в Съединени американски щати бе неразрешено да употребяват нейни стратегии, защото американските управляващи подозират, че съветските секрети служби употребяват продуктите на Касперски за шпионаж.

Списък, комфортен за Путин

" Докладът Кремъл " беше умислен от Конгреса като съображение за бъдещи наказания. Неясно обаче остава дали в действителност ще се стигне до тях. Американското държавно управление заяви в понеделник, че от негова позиция към този момент не са нужни спомагателни наказания, защото и от досегашните ограничения съветската оръжейна промишленост да вземем за пример е отчела загуби за милиарди.

Сред специалистите докладът на Вашингтон провокира смесени реакции. Андерс Аслунд от вашингтонския мозъчен концерн " The Atlantic Council " съобщи пред Дойче Веле, че описът не дава отговор на описаните в закона критерии. Накратко Аслунд разказва отчета по този начин: " В него има прекомерно доста имена; има и неверни имена; а някои хора от вътрешния кръг към Путин не са включени в него ".

Андерс Аслунд упреква държавното управление на Тръмп, че надали не отслабва американските наказания против Русия. Първоначалният план е бил да вбие чеп сред представителите на съветския хайлайф. А един лист, в който има прекомерно доста имена, съгласно Аслунд, оказва помощ на Путин, тъй като му дава опция да твърди, че " всички са били взети на мушка ".

Нови наказания няма да има?

Руският опозиционен деятел и някогашен министър-председател Михаил Касянов счита, че описът е сигнален сигнал, насочен към съветските елити, които когато и да е могат да станат обект на нови наказания. " Това е сигнал, който значи: Наблюдаваме ви, следим дейностите ви под лупа ", сподели Касянов пред Дойче Веле. Дори и да не съдържа нови наказания, описът съставлява " удар по реномето на съветските политици и предприемачи ", твърди опозиционерът и прибавя, че западните банки в този момент доста ще внимават дали да си сътрудничат с тях. " Някои от тях биха могли даже да закрият определени банкови сметки ", споделя Касянов.

Опасността, която произлиза от този отчет, е следната: Русия би могла да се трансформира в " токсична страна "   - страна, с която е рисковано да се прави бизнес, предизвестява Александър Баунов от московският Център " Карнеги ".

Неясно към този момент остава какво написа в засекретената част от доклада. Иън Бремър, специалист по външнополитически въпроси и началник на американската консултантска компания " Eurasia Group ", счита, че тя съдържа " елементи за корупционни връзки ". Експертът обаче счита, че към този момент Съединени американски щати няма да афишира нови наказания против Русия.

Виж всички публикации от Роман Гончаренко-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР